- Zeleninový bar
Články | 11. 05. 2016

Quinoa – merlík čilský

Quinoa není obilnina jak si mnozí myslí. Ačkoliv se v kuchyni Quinoa používá stejně jako obilniny, ve skutečnosti jí není. Podobně jako pohanka, je quinoa semenem vyšší byliny (merlík). Tato drobná semínka byla používána jako potravina po tísíce let v horách Jižní Ameriky, odkud pochází. V posledních letech si získala znovu přízeň jako součást zdravé kuchyně. Oproti běžným obilninám je z hlediska výživy hodnotnější.

Quinoa má vyskoký obsah proteinů a na rozdíl od jiných obilovin nepostrádá aminokyselinu lyzin, což platí i pro pohanku a amaranth. Quinoa má navíc vyšší obsah železa, draslíku a riboflavinu, stejně jako ostatních vitamínů skup. B: B6, niacin a thiamin. Dále také obsahuje dostatek hořčíku, zinku, mědi a manganu i folátů (kyselina listová).

Použití: Podobně jako pohanka a jáhly + na klíčení.


Nepřehlédněte