Jak vařit z bobu koňského
Bob obecný – koňský (Vicia Faba) je speciální odrůdou luštěnin, která se doporučuje při obezitě z hlediska Tradiční čínské medicíny.
Univerzální příprava fazolí a bobů:
Bob koňský
1. Promýt v teplé vodě
2. Namočit na 24 hodin do studené vody
3. Další den vodu slít a znovu propláchnout
4. Dát vařit do studené vody s přídavkem protinadýmavých koření, jako např. majoránka, tymián, saturejka, Koření pro (z)dravý kořínek apod…
5. Po přivedení do varu ztlumit oheň a vařit pod pokličkou až do naprostého změknutí
6. Krátce před dovařením ochutit solí
Guláš z bobů (jídlo bohů)
Potřebujete:
- bob obecný (koňský) 100g
- cibule 2 ks
- kyselé zelí 1 hrnek
- kukuřičný škrob (maizena)
- chlebové koření anebo mletý kmín
- česnek
- petrželová nať
- pepř
- sůl
Ke kolečkům nakrájené a jemně osmažené cibule přidejte prolisovaný česnek a chlebové koření. Za stálého míchání prohřejte, přidejte na hrubo posekané kyselé zelí a zalejte vodou. Poduste do měkka, přidejte samostatně uvařené boby, zahustěte maizenou a dochuťte kořením. Na talířích posypejte nasekanou petrželkovou natí a podávejte s celozrnným knedlíkem. V případě, že zelí je příliš kyselé, je možné do hotového guláše vmíchat lžíci medu.
Dýňová pomazánka (sladká pozvánka)
Potřebujete:
- bob obecný (koňský) 100g
- Hokkaido dýně 100g
- pórek 100g
- mletý zázvor
- olej
- hladká petrželová nať
- pepř
- sůl
Na vodě poduste na kolečka nakrájený pórek. Po vydušení vody přidejte trochu oleje a za stálého míchání jemně osmažte. Přidejte na kostky nakrájenou dýni, trochu vody a duste do měkka. Uvařené a vychladlé boby a dýni zpracujte v mixéru do pomazánkové konzistence. Dochuťte kořením a popřípadě zjemněte za studena lisovaným olejem anebo sójovou smetanou.
Lze podávat jako přílohu k obilovinám, bramborům a další zelenině anebo jako pomazánku, nejlépe na žitný chléb.
Bobová minestronka (k tomu plná vína sklenka)
Potřebujete:
- bob obecný /koňský) 100 g
- olivový olej, cibule nebo pórek
- kořenová zelenina
- bobkový list
- nové koření
- tymián
- rozmarýn
- libeček
Na olivovém oleji podusíme pórek či cibuli. Přidáme na kostičky nakrájenou mrkev a celer. Zalijeme vodou a přidáme koření ( bobkový list, nové koření, tymián, rozmarýn, libeček). Povaříme 5-10 min. a přidáme zvlášť uvařené boby a posypeme nakrájenou petrželkou.