- Zeleninový bar
Recepty | 11. 05. 2016

Jak vařit z bobu koňského

Bob obecný – koňský (Vicia Faba) je speciální odrůdou luštěnin, která se doporučuje při obezitě z hlediska Tradiční čínské medicíny.

Univerzální příprava fazolí a bobů:

Bob koňský

1. Promýt v teplé vodě
2. Namočit na 24 hodin do studené vody
3. Další den vodu slít a znovu propláchnout
4. Dát vařit do studené vody s přídavkem protinadýmavých koření, jako např. majoránka, tymián, saturejka, Koření pro (z)dravý kořínek apod…
5. Po přivedení do varu ztlumit oheň a vařit pod pokličkou až do naprostého změknutí
6. Krátce před dovařením ochutit solí


Guláš z bobů (jídlo bohů)

Potřebujete:

  • bob obecný (koňský) 100g
  • cibule 2 ks
  • kyselé zelí 1 hrnek
  • kukuřičný škrob (maizena)
  • chlebové koření anebo mletý kmín
  • česnek
  • petrželová nať
  • pepř
  • sůl

Ke kolečkům nakrájené a jemně osmažené cibule přidejte prolisovaný česnek a chlebové koření. Za stálého míchání prohřejte, přidejte na hrubo posekané kyselé zelí a zalejte vodou. Poduste do měkka, přidejte samostatně uvařené boby, zahustěte maizenou a dochuťte kořením. Na talířích posypejte nasekanou petrželkovou natí a podávejte s celozrnným knedlíkem. V případě, že zelí je příliš kyselé, je možné do hotového guláše vmíchat lžíci medu.


Dýňová pomazánka (sladká pozvánka)

Potřebujete:

  • bob obecný (koňský) 100g
  • Hokkaido dýně 100g
  • pórek 100g
  • mletý zázvor
  • olej
  • hladká petrželová nať
  • pepř
  • sůl

Na vodě poduste na kolečka nakrájený pórek. Po vydušení vody přidejte trochu oleje a za stálého míchání jemně osmažte. Přidejte na kostky nakrájenou dýni, trochu vody a duste do měkka. Uvařené a vychladlé boby a dýni zpracujte v mixéru do pomazánkové konzistence. Dochuťte kořením a popřípadě zjemněte za studena lisovaným olejem anebo sójovou smetanou.
Lze podávat jako přílohu k obilovinám, bramborům a další zelenině anebo jako pomazánku, nejlépe na žitný chléb.


Bobová minestronka (k tomu plná vína sklenka)

Potřebujete:

  • bob obecný /koňský) 100 g
  • olivový olej, cibule nebo pórek
  • kořenová zelenina
  • bobkový list
  • nové koření
  • tymián
  • rozmarýn
  • libeček

Na olivovém oleji podusíme pórek či cibuli. Přidáme na kostičky nakrájenou mrkev a celer. Zalijeme vodou a přidáme koření ( bobkový list, nové koření, tymián, rozmarýn, libeček). Povaříme 5-10 min. a přidáme zvlášť uvařené boby a posypeme nakrájenou petrželkou.


Nepřehlédněte